1 d’oct. 2013

El projecte Castor de Florentino Pérez desencadena una llarga sèrie de terratrèmols a Vinaròs

El projecte Castor fou projectat pel govern de Zapatero l'any 2006, es va fer la licitació pública l'any 2007 i es van iniciar les obres de perforació l'any 2010. L'arribada de la crisi va posar en dubte que la seva execució arribés fins al final, però un cop de mà d'última hora del ministre d'indústria del govern de Mariano Rajoy ha permès resoldre la viabilitat econòmica del projecte impulsat per l'empresa Escal UGS, amb dues terceres parts de l'accionariat en mans de Florentino Pérez (ACS).


JESÚS RODRÍGUEZ / @ALBERTMARTNEZ 
Directa 01/10/2013

Des del 16 de setembre el veïnat dels municipis del Baix Maestrat i el Montsià viuen amb angoixa la posada en funcionament del magatzem submarí de gas conegut com a projecte Castor. Des d'aleshores s'han produït uns 300 terratrèmols, una desena d'ells perceptibles, i això ha forçat que l'empresa s'hagi vist obligada a aturar la injecció de gas que es realitza des d'una plataforma marina i fins el subsol, a través d'una canonada de 80 centímetres, arribant a una profunditat de 1700 metres sota el nivell del mar. En un primer moment la filial d'ACS no va voler aturar el suministre però la intensitat creixent dels sismes, que ahir a la matinada van arribar fins els 3.9 graus i avui a les sis del matí han superat el perillós llindar dels 4.2 a l'escala de Richter, ha obligat a una suspensió per ordre del govern. L'Instituto Geográfico Nacional està fent una investigació d'urgència per determinar què està passant al subsol de la plataforma marina –a 20 quilòmetres del litoral de Vinaròs– que expliqui l'excepcional sèrie sísmica. El cap del servei de sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya, Xavier Goula, ha mostrat aquest matí la seva incredulitat sobre la suspensió de les injeccions de gas, deixant oberta la possibilitat que els directius del projecte Castor hagin ordenat la cotinuitat de la infiltració al subsol d'amagat de les autoritats.

La modificació legislativa 'ad hoc' del ministre Soria

El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va modificar la normativa que regula el mercat del gas per facilitar que Enagas pogués adquirir el gas matalàs, nom amb que es coneix la quantitat de combustible fòssil necessària que s'ha d'injectar durant set mesos per aconseguir assentar el dipòsit abans que entri en funcionament. ACS havia informat prèviament de la seva impossibilitat financera d'adquirir aquest volum de gas, al·legant que les despeses de la infraestructura havien passat dels 500 milions d'euros pressupostats als 1300 milions d'euros amb el projecte acabat. El projecte Castor necessita de dues etapes d'injecció de gas, la del gas matalàs i la del gas d'explotació. El gas d'explotació s'extraurà quan hi hagi més demanda o quan es talli el suministre des d'Argèlia o des de Rússia. Els tècnics calculen que amb el nou dipòsit es podrà donar servei a tot el consum necessari del País Valencià durant tres mesos sense necessitat de connectar-se a la xarxa internacional.

Ecologistes s'hi oposen i els tècnics alerten dels perills

Entitats ecologistes han denunciat que, amb l'actual situació de crisi i el descens del consum de gas, el projecte Castor és del tot innecessari i genera moltes afectacions per al medi ambient marí. La CUP va demanar ahir la immediata paralització del projecte. Malgrat que a la web d'Escal UGS s'assegura que no hi ha perills per a la població, una injecció de gas en una zona tectònica poc coneguda com aquesta podria desencadenar moviments de terres i un desplaçament del talús oceànic que, tal i com assenyalava ahir Jonathan Gómez Cantero, vocal del Col·legi de Geògrafs de l'Estat espanyol, tindria efectes secundaris amb "perturbacions a la superfície del mar i danys a zones costaneres per l'efecte de petits tsunamis".

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada