30 de juny 2013

Aturem la línia de 400.000V Escatrón-Els Aubals-La Secuita.

ATUREM LA LÍNIA DE 400.000V ESCATRON- ELS AUBALS- LA SECUITA
NO A LA MAT NI AL PRIORAT NI ENLLOC

La  Plataforma del Priorat valora molt positivament la primera manifestació pública dels alcaldes de la comarca de cara a fer evident l'oposició del món local a la línia de molt alta tensió (MAT) projectada per REE des d'Escatron a la Secuita.

Tal com ja hem manifestat, i es recull en el full de recollida de signatures que des del mes de maig i fins passat l'estiu s'està fent al Priorat, la postura de la Plataforma és clara:

1.Aquesta línia no és necessària en el territori ni per l'abastament de la població ni de la indústria.

2. No es necessita augmentar la potència instal·lada d'energia en grans centres productors, a més, ja ens sobra energia.

3. Projectes emergents relacionats íntimament amb la qualitat del paisatge com cases rurals, productes agrícoles de qualitat, enoturisme.... es poden veure afectats.

4. Les línies de molt alta tensió (MAT) estan sovint relacionades amb problemes amb la salut de les persones.

5. Afectació de Parcs Naturals, espais PEIN, LIC, ZEPAS i altres espais i espècies d'alt interès natural de les nostres comarques.

6. La única utilitat per tanta afectació del territori és l'enriquiment d'unes poques empreses. 

Per tot això,  defensem: 

Una nova cultura de l'energia envers a la generació, distribució i consum d'energia local i descentralitzat, independent de les macrocorporacions, de generació propera als punts de consum amb la reducció en pèrdues en el transport que comporta  (actualment les pèrdues són d'un 70%).  

Pensem que cal afavorir l'autogeneració i eliminar les traves legals per  l'autoconsum i per fi afavorir d'una vegada una nova cultura del consum responsable i eficient d'energia.  

Per altra banda, valorem molt negativament les declaracions del Conseller de Territori i Sostenibilitat, S. Vila, que davant les declaracions dels alcaldes es posiciona en contra del territori (i de la sostenibilitat) argumentant una necessitat inexistent, en termes d'interessos col·lectius. Declaracions que contradieun les fetes des del seu mateix Departament declarant la autosuficiència energètica del Principat en una hipotètica independència, fetes aquesta setmana des de l'ICAEN.

Des de la Plataforma anunciem també que seguirem fent actuacions, dins de la coordinadora Xarxa-sud,  per fomentar la informació, el debat i el posicionament de la gent de territori, en col·laboració amb totes les iniciatives socials i institucionals que vagin en la direcció de defensar el nostre patrimoni natural i paisatgístic i la nostra identitat territorial i optin per un model energètic al servei dels interessos reals de les comunitats.

En aquest sentit, avancem que un col·lectiu d'artistes del Priorat han decidit sumar-se a la campanya per ajudar a fer visible aquesta oposició, que a casa nostra compta amb un suport àmpliament majoritari.


30.06.2013 Font: riberaonline

-.-


-.- 

Les elèctriques ens roben!

Font: Del bloc d'en Joan Olòriz

Un diputat al parlament espanyol em comenta una noticia que curiosament no ha tingut cap ressò comunicatiu, l’estat destinarà uns 7.504 milions d’Euros a les empreses elèctriques sota un concepte,  si més no curiós, denominat “pagaments per capacitat”, en els propers deu anys. El 2012 ja abonaren 842 milions, repartits en 191 per disponibilitat i 651 com incentiu per inversions.


Aquest anomenats “pagaments per capacitat” retribueixen la possibilitat de produir energia i van destinats a les plantes de cogeneració construïdes per les grans elèctriques en el període 2002-2011 i que si funcionessin, que no ho fan, podrien injectar 27.026 MW de potencia  ala xarxa. Una mala planificació i la caiguda de la demanda per la crisi les ha deixat sense viabilitat, per tant els ciutadans hem de rescatar-les via pressupostos de l’estat!

No és el primer cop que les grans empreses del sector energètic cometen errors de planificació que encara paguem tots mitjançant els nostres impostos, com els costos de l’anomenada moratòria nuclear. Amb aquets nom emmascara una faraònica inversió a finals del franquisme absolutament inviable econòmicament.  Fins al 2020 estarem pagant aquets factura, en total 4.383 milions!

Estem davant d’una més de les astracanades d’aquest teatre on política i negocis son els grans protagonistes, les grans fortunes i empreses que durant el franquisme es consolidaren i els partits de la transició han mantingut i han fet créixer com un entramat de saqueig dels pressupostos públics ben amanit de corrupció.

Fa temps que no se sent a ningú dels favorables a la MAT, ni s’han produït els talls apocalíptics de llum a la costa brava per no completar-se, però no ho dubteu s’acabarà fent malgrat no sigui necessària, per que quin negoci més rodó cobrar per no produir. Quina empresa del món, més enllà del nostre país, cobra de l’estat per no produir res, solament per la possibilitat de que ho pugui fer?

Informació relacionada:Las Cinco Grandes Eléctricas han cobrado 3.400 millones de euros de más a sus Clientes.

-.- 

27 de juny 2013

El Priorat acorda redactar un manifest contra la MAT

Els municipis defensen que el paisatge és el seu principal motor turístic i econòmic i s'oposen a la línia elèctrica prevista entre l'Aragó i la Secuita

Reus Diari 27/06/2013

Diversos alcaldes de la comarca del Priorat han acordat aquest dimecres a Falset la redacció d'un manifest contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) projectada entre l'Aragó i la Secuita, travessant cinc comarques del Camp i l'Ebre. Consideren que la nova línia elèctrica aèria de 400 kV suposaria un greu impacte sobre el paisatge de la zona, el qual ha esdevingut el principal motor turístic i econòmic, segons ha lamentat l'alcalde de Falset, Jordi Puxeu. Els batlles preveuen enllestir el document durant la setmana vinent i aprovar-lo en un Consell d'Alcaldes abans de l'agost. «Amb la carta sota el braç anirem a picar totes les portes per frenar aquesta instal·lació», ha subratllat Puxeu.

A la reunió s'hi han aplegat els alcaldes de la Vilella Baixa, Gratallops, els Guiamets, Bellmunt del Priorat, el Masroig, Pradell de la Teixeta i Falset. Aquests tres últims municipis encapçalen l'oposició al projecte, ja que serien els termes que se'n veurien més afectats. «Creim que afecta l'interès del Priorat, el seu desenvolupament i el paisatge, el principal motor que tenim ara mateix», ha insistit l'alcalde de Falset, Jordi Puxeu.

Els batlles han acordat la redacció d'una carta, que s'enllestirà en els pròxims dies. Volen manifestar així una posició de rebuig unànime contra el pas d'aquesta nova instal·lació projectada per Red Eléctrica Española (REE) que «trinxaria» el territori. Preveuen fer-la arribar al Govern per aconseguir el seu suport i «poder anar més lluny i evitar que la línia ens afecti». Puxeu ha aclarit que aquest pas és complementari a l'oposició a la línia que s'ha impulsat des de la societat civil, i que tots tenen com a objectiu la retirada del projecte.

En aquest sentit, al maig una quarantena d'entitats tarragonines es van unir en una plataforma contrària a aquesta instal·lació. La campanya 'No a la MAT' està impulsada per la plataforma Xarxa Sud i l'Esquerra Independentista del Camp (EIC), que en total coordinen fins a 40 organitzacions, casals i assemblees del Camp i Ebre. Preveuen presentar mocions als ajuntaments i consells comarcals afectats. La línia afectaria sis comarques en els seus més de 100 quilòmetres de recorregut -Matarranya, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès-.

El trajecte de la línia travessaria els municipis del Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l'Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, Alcover, el Rourell, Vallmoll, la Secuita, els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp. Entitats ecologistes ja han alertat que el projecte trepitjaria espais protegits, com la desembocadura del riu Siurana a l'Ebre o el Priorat, una comarca amb la carta del paisatge aprovada, que ara fa front comú per evitar l'impuls d'una nova autopista elèctrica.

Més informació:

26/06/2013 Alcaldes del Priorat acorden la redacció d'un manifest contra la MAT perquè consideren que "trinxaria" la comarca. Vilaweb
26/06/2013 Alcaldes del Priorat acorden la redacció d'un manifest contra la MAT. La Vanguardia
26/06/2013 Alcaldes del Priorat acorden la redacció d'un manifest contra la MAT perquè consideren que "trinxaria" la comarca. Directe
26/06/2013 Àudio - Alcaldes del Priorat acorden la redacció d'un manifest contra la MAT perquè consideren que "trinxaria" la comarca. ACN Agència Catalana de Noticies  
27/06/2013 Àudio - Els alcaldes del Priorat, en contra de la línia d'alta tensió (Cadena SER)
27/06/2013 Alcaldes del Priorat acorden la redacció d'un manifest contra la MAT perquè consideren que "trinxaria" la comarca TV3/324.Cat

-.-

25 de juny 2013

Recull de Noticies sobre la MAT. Escatrón-Els Aubals-La Selva-La Secuita



Dimecres 26 de juny del 2013, a les 21h
Sala santa Llúcia. La Selva del Camp  

NO a la MAT- La Secuita: Territori, Salut i Natura. 29 de juny
 
Dia 29 de juny a les 12h 
Sala d'actes Casal de La Secuita


. Xerrada informativa, al CASAL. El Masroig, 9 de juny a les 12.30 
Els ecologistes es proposen acabar amb el 'matrimoni' entre polítics i grans empreses elèctriques. 

Línies d'alta tensió i salut humana
Quan parlem de línies d’alta tensió ens referim a l’exposició als camps electromagnètics (CEM) de freqüències extremadament baixes (ELF).  

S'intensifica la campanya contra la MAT a les Terres de l'Ebre i al Camp
Xerrades: Divendres a les vuit del vespre al cafè de la Cooperativa de Vallmoll i dissabte a les 12 del matí al Casal de La Secuita.



Andreu Escolà (GEPEC) "Es destinen molts esforços amb el territori per anar afegint més ferides". (Entrevista)
Alcover Radio. Andreu Escolà de la plataforma XarxaSud valora l’impacte de la línia de Molt Alta Tensió projectada al llarg de 101 quilòmetres. 

 Vivim en un context de forta crisi energètica que no fa sinó agreujar-se. Les mesures que ens vénen imposades aprofundeixen en aquesta situació, augmentant les desigualtats entre uns pocs beneficiaris i la gran majoria de damnificats d'un model energètic obsolet. Està a les nostres mans, a les de tothom, superar aquest sistema antidemocràtic i caminar cap a un nou model social i ambientalment més just. 


  


  
Ràdio Alcover (Sergi Franch)
Entrevistats: Andreu Escolà, president del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) - Xarxa Sud, Jordi Pucheu, alcalde de Falset, Eudald Roca, alcalde de La Secuita, Carlos Luz, alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta






  



  
  
  
  
  
  
  
-.-

24 de juny 2013

Xerrada informativa sobre la MAT. Unió de Pagesos de La Selva del Camp.

Xerrada informativa sobre la MAT. 

Organitzen els companys i companyes d'Unió de Pagesos de La Selva del Camp. 

« LÍNIA DE MOLT ALTA TENSIÓ. A 400 kV, doble circuït. ESCATRÓN- ELS AUBALS- LA SELVA DEL CAMP- LA SECUITA »

Dimecres 26 de juny del 2013, a les 21h
Sala santa Llúcia. La Selva del Camp

NO HI FALTEU!

-.-
-.-


04/12/2012 BOE

 
04/12/2012 BOE Advirtiéndose error en la publicación en el «Boletín Oficial del Estado» número 174, de 21 de julio de 2012, relativa a los municipios afectados en la provincia de Tarragona por la Línea aéreo/subterránea de transporte de energía eléctrica a 400 kV, doble circuito, "Escatrón-Els Aubals-La Selva-Entronque E1-La Secuita" (Zaragoza, Teruel y Tarragona), publicándose a continuación correctamente para general conocimiento y con el fin de que surta los efectos oportunos.
Municipios afectados en el ámbito de los Serveis Territorials a Tarragona: Seguir llegint ->



21/07/2012 BOE


21/07/2012 BOE. Anuncio del Área de Industria y Energía de la Subdelegación del Gobierno en Zaragoza de información pública sobre la línea aéreo/subterránea de transporte de energía eléctrica a 400 kV doble circuito "Escatrón-Els Aubals-La Selva-Entronque E1-La Secuita" (Zaragoza, Teruel y Tarragona); las subestaciones eléctricas de transporte Els Aubals 400 kV y La Secuita 400 kV (Tarragona) y la línea aérea de transporte de energía eléctrica a 400 kV Entrada/Salida en La Secuita de la línea "Vandellós-Garraf" (Tarragona). Seguir llegint -


Plànols i estudi d’impacte ambiental.

-.-

23 de juny 2013

NO a la MAT- La Secuita: Territori, Salut i Natura

Per + informació!! 

Dia 29 de juny a les 12h Sala d'actes Casal de La Secuita

Està en marxa la construcció d’una línia de Molt Alta Tensió (Escatrón-La Secuita) que pretén obrir en canal pràcticament tota la Província de Tarragona. Aquesta autopista elèctrica, que de ben segur no és gens bona per la nostra salut i la del territori, ve acompanyada d’una Estació Elèctrica de 9 hectàrees, projectada a la partida d’ Els Masos. Evidentment tot forma part de les múltiples agressions que ja hipotequen el terme de La Secuita.

Red Eléctrica de España no només no arregla els problemes que ja tenim, com l'anul·lació de la línia d’Alta Tensió de les Creus, sinó que vol convertir els nostres pobles en una teranyina de torres i cables on poden quedar enganxades, com a mosques, les nostres vides.

Som de l'opinió que ja hem pagat masses peatges ambientals que hipotequen el nostre territori; nuclears, tèrmiques, químiques, molins de vent ….. Creiem que hem de dir que JA N’HI HA PROU. La quota solidària, per interessos que no són nostres, l’hem pagat i la paguem amb escreix.

Per tot això us convoquem a una reunió el proper dia 29 de juny a les 12h a la Sala d’Actes del Casal de la Secuita, amb la solidaritat de tots, segur que ho podem aturar!


No ens faran ni Escac ni M.A.T.

-.-

Font: GELS (Grup d'Emprenedors del Municipi de La Secuita)

Tant la nostra SALUT, l'ALIMENTACIÓ, i moltes altres coses, són principis que formen part de l'acta fundacional de GELS. Tots nosaltres ens veiem afectats per aquest macro projecte electric, ja que amb la MAT mai no hi haurà possibilitat d'un hort ecològic (el nostre primer objectiu com a associació) i molt menys sota unes radiacions electromagnètiques de més de 100 teslas.

Creiem que GELS ha de mirar totes les coses que poden afectar els nostres projectes i desenvolupaments...i, d'altra banda, VOLEM donar suport o ànims a certes altres coses que es moguin al poble i d'aquesta manera trobar complicitats i obrir el nostre projecte tant com sigui possible.

HUMANITAT i SOLIDARITAT JAAA!!

-.-

A tots els veins i interessats reunió el proper dia 29 de juny a les 12h a la Sala d’Actes del Casal de la Secuita

Està en marxa la construcció d’una línia de Molt Alta Tensió (Escatrón-La Secuita) que pretén obrir en canal pràcticament tota la Província de Tarragona. Aquesta autopista elèctrica, que de ben segur no és gens bona per la nostra salut i la del territori, ve acompanyada d’una Estació Elèctrica de 9 hectàrees, projectada a la partida d’ Els Masos. Evidentment tot forma part de les múltiples agressions que ja hipotequen el terme de La Secuita.

Red Eléctrica de España no només no arregla els problemes que ja tenim, com l'anul•lació de la línia d’Alta Tensió de les Creus, sinó que vol convertir els nostres pobles en una teranyina de torres i cables on poden quedar enganxades, com a mosques, les nostres vides.

Som de l'opinió que ja hem pagat masses peatges ambientals que hipotequen el nostre territori; nuclears, tèrmiques, químiques, molins de vent ….. Creiem que hem de dir que JA N’HI HA PROU. La quota solidària, per interessos que no són nostres, l’hem pagat i la paguem amb escreix.

Per tot això us convoquem a una reunió el proper dia 29 de juny a les 12h a la Sala d’Actes del Casal de la Secuita, amb la solidaritat de tots, segur que ho podem aturar!

No ens faran ni Escac ni M.A.T.

Secuita Territori i Natura

-.-

Desde la secuita estem començant a caminar amb La No Mat Secuita per evitar que la linia de molt alta tensio que esta projectada al Camp de Tarragona es dugui a terme. Aquesta linia ve acompanyada d'una subestacio de 9 hectaries. Ja fa pudor aixo de fer del nostre territori el cul de Catalunya. Diguem prou!!

Ens trobaràs a Facebook a  No Mat Secuita

-:-

Manifest. Espurnes d’alta tensió sobre el Camp i les Terres de l’Ebre


Manifest. Xarxa Sud

Espurnes d’alta tensió sobre el Camp i les Terres de l’Ebre

L’amenaça de l’alta tensió plana sobre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona després que Red Eléctrica de España hagi projectat una línia d’alta tensió que ha de fragmentar de baix a dalt bona part de les comarques ebrenques i del Camp.

La línia afectaria a 6 comarques en els seus 101,10 km de recorregut (Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès). En total es comptabilitzen fins a 17 poblacions que estarien afectades: el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l’Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, Alcover, el Rourell, Vallmoll, la Secuita, els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp. Molts d’aquests municipis encara no han rebut cap tipus d’informació oficial del projecte.

L’objectiu del projecte, segons informa mínimament Red Eléctrica, és poder donar sortida a la generació eòlica existent i prevista a la zona, ja que l’actual línia no té prou capacitat i pateix sobrecàrregues. Però el que no se li escapa a ningú és que la connexió amb la zona del Matarranya pretén també donar sortida ràpida a l’energia generada per les centrals tèrmiques de cicle combinat de la zona i crear una autopista energètica que finalment acabi interconnectant amb l’alta tensió del nord del Principat i França, amb l’Estat Espanyol i el nord d’Àfrica.

Tenint en compte que l’Estat espanyol genera més energia de la que consumeix i que, per tant, en ven a l’exterior, s’entén que aquesta necessitat d’ampliació de capacitat de transport energètic només respon a interessos comercials. Segons dades oficials la demanda energètica de l’estat espanyol ha baixat un mínim d’un 0,8 % anual des del 2008 i un 1.7% al 2012, en canvi, la potència generadora va augmentar un 2.3% el 2012 a nivell estatal. Per novè any consecutiu, l’Estat espanyol ha exportat electricitat, l’any 2012, va exportar 18,857 Gwh i va importar 7.427 Gwh, que fa un balanç exportador de 11.430 Gwh, un 87,7% més que l’any passat.

En un moment en que les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona s’intenta fer una revitalització de l’espai en base al paisatge, els seus valors intrínsecs i la recuperació econòmica sostenible, projectes com aquests trenquen de dalt a baix aquest esquema. A més a més, ja existeixen 7 línies de molt alta tensió de 400 kv, 5 procedents d’Ascó i Vandellós i 2 de 220 KV de Riba Roja i els Aubals, per tant hi ha suficient infraestructura per a evacuar l’energia.

A més a més, recordem que el 75 % de l’electricitat catalana s’està produint a la província de Tarragona, segons dades de 2010-2011 de REE, Eoliccat i el mateix Ministerio de Industria.

Actualment el consum energètic no està en creixement sinó en declivi, i malgrat les fantasies del sector elèctric i polític, el sentit comú ens diu que, en un planeta finit, el consum de qualsevol recurs no pot ser infinit. Proposem aprofitar el moment de crisi econòmica actual per replantejar aquest model que durant tants anys ens han venut – o imposat -, ja que es tracta d’un model utòpic, depredador i territorialment injust, que beneficia només les grans empreses elèctriques. Ni és possible, ni és desitjable. En aquest escenari de canvi cap a un model de consum conscient i racional de l’energia, i de producció descentralitzada i no massificada d’energies renovables, una nova línia de molt alta tensió simplement no hi té cabuda.

En un país com el nostre, que es diu democràtic, creiem que és imperdonable que des de les institucions polítiques no es consulti la població, a la qual representa, per a projectes d’aquestes característiques, i que una qüestió tan crucial com el model energètic no sigui sotmesa a debat públic. La societat civil organitzada ens proposem fer aquesta tasca d’informació i debat, que en un país realment democràtic no ens correspondria, i ho vehicularem a través de diferents activitats en els propers mesos.

Ja van trinxar el paisatge amb la concentració de parcs eòlics, prometent una repercussió econòmica important sobre els municipis. Després, com ha demostrat un recent estudi de la URV, l’impacte econòmic és irrisori i els impactes sobre el paisatge, el turisme i la qualitat de vida són molt elevats.
No permetrem que això torni a passar, per aquest motiu ens oposem rotundament a aquesta nova línia de molt alta tensió.

maig de 2013

-.-

9 de juny 2013

Xerrada informativa, al Casal. El Masroig

 Més tensió al territori?

Una MAT al Priorat?

Una pedrera entre el Masroig i els Guiamets?

PER QUÈ? PER A QUÍ?

EFECTES AL TERRITORI, A LA SALUT, AL MEDI AMBIENT

Xerrada informativa, al CASAL
El Masroig, 9 de juny a les 12.30

· Joan Carles López
(expert en radiacions de l'hàbitat)

· Roser Vernet
(Plataforma Priorat)

-.-

-.-

6 de juny 2013

Es proposen acabar amb el 'matrimoni' entre polítics i grans empreses elèctriques

Els ecologistes es proposen acabar amb el 'matrimoni' entre polítics i grans empreses elèctriques

La Plataforma Ciudadana por un Nuevo Modelo Energético porta a la Fiscalia Anticorrupció els casos de portes giratòries. Greenpeace realitza diversos actes a Madrid contra el "matrimoni de conveniència" del Govern amb Iberdrola, Endesa, Gas Natural..

Activistas de Greenpeace han representado una boda múltiple
y han desplegado una pancarta en el centro de Madrid. GREENPEACE
Potser els casos dels expresidents Felipe González (conseller de Gas Natural) i José María Aznar (conseller d'Endesa) són els més coneguts. Però la llista de polítics o familiars de polítics que passen a formar part dels consells d'administració de les grans empreses elèctriques d'Espanya és extensa i de variat color polític: Narcís Serra, Luis de Guindos, Elena Salgado, Pedro Solbes, tots ells a Endesa, Ángel Acebes i Ignacio López del Hierro a Iberdrola; Ana Palacio a Hidroeléctrica del Cantábrico, María de los Ángeles Amador a Red Eléctrica; Marcelino Oreja a Enagás ... 

Aquests noms, al costat d'altres molts, apareixen a la denúncia que la Plataforma Ciudadana por un Nuevo Modelo Energético, integrada per diverses agrupacions ecologistes, partits polítics i societat civil, han presentat aquest matí davant la Fiscalia Anticorrupció perquè investigui les conseqüències que aquesta pràctica de portes giratòries estan tenint  pels consumidors i el medi ambient. Continuar llegint..->

Documents relacionats: 


 

Uneix-te! Exigeix ​​a la fiscalia investigar vincles entre elèctriques i políticswww.avaaz.org
És casualitat que aniquilen les renovables mentre la factura de la llum puja, les elèctriques donen beneficis rècord i els polítics obtenen jubilacions d'or en els seus consells directius?

Font: Lucía Villa / Público. 


 -.-

Línies d'alta tensió i salut humana

05 de Juny de 2013, per Milena Aran


Quan parlem de línies d’alta tensió ens referim a l’exposició als camps electromagnètics (CEM) de freqüències extremadament baixes (ELF).

L’Informe Bioinitiative 2012 evidencia aquest tipus de radiació com a factor ambiental que augmenta el risc de leucèmia infantil. Hi ha evidència científica suficient per classificar l’exposició a les línies d’alta tensió com a cancerigen conegut (grup 1) tot i que les agències de salut encara consideren la classificació 2B (possible cancerigen).

L’exposició als camps electromagnètics d’ELF s’associa amb una disminució de la producció de melatonina. Hi ha una relació entre la disminució del nivell de melatonina i l’increment del risc de càncer de mama. Existeix una forta evidència epidemiològica sobre l’exposició als camps electromagnètics ELF, com a factor de risc per a les malalties neurodegeneratives, la malaltia d’Alzheimer, l’esclerosi lateral amiotròfica...

Hi ha una clara evidència científica dels danys en el sistema immunitari, neurològic i neurovegetatiu.

Em preocupen especialment els efectes genotòxics (danys a l'ADN i efecte mutagen) del'exposició a la radiació, així com els danys a la barrera hematoencefàlica que donen via lliure als danys cerebrals.

És una greu negligència que la normativa espanyola no consideri els efectes no tèrmics.

Són necessaris nous límits de seguretat, reguladors de les emissions de baixa freqüència. A l’Estat espanyol, la normativa vigent permet fins a 100 microtesles. A Suècia, el límit màxim són 0,25 microtesles. Segons l’Informe Bioinitiative 2012, el límit màxim d’exposició ha d’estar per sota de 0,1 microtesles, és a dir per sota de 1 mil·ligauss. A més, al nostre país les línies d’alta tensió poden estar al costat dels edificis per llei, mentre que a Rússia les línies d’alta tensió han d’estar per llei a una distancia mínima de 110 metres d’un edifici. En altres països d’Europa, el mínim de distancia és 250 metres.

Les autoritats a Catalunya no fan res per protegir la població dels efectes devastadors dels camps electromagnètics i per això cada dia hi ha més casos de leucèmia infantil, Alzheimer i noves patologies emergents com l'electrohipersensibilitat (EHS) que per posar uns exemples a Suècia i a Àustria estan reconegudes oficialment com a patologies amb els seu protocol sanitari.

Perquè el Govern no protegeix la salut de la població? Perquè estem tolerant una normativa que destrueix la salut de les persones?

-:-

5 de juny 2013

S'intensifica la campanya contra la MAT a les Terres de l'Ebre i al Camp

Xerrades: Divendres a les vuit del vespre al cafè de la Cooperativa de Vallmoll i dissabte a les 12 del matí al Casal de La Secuita

Font: Llibertat.cat

Aquest cap de setmana la campanya 'No a la MAT' arriba a Vallmoll i La Secuita amb una xerrada sobre el projecte de Línia de Molt Alta Tensió que amenaça les Terres de l'Ebre i el Camp. Les xerrades seran divendres 7 a les vuit del vespre al cafè de la Cooperativa de Vallmoll i dissabte 8 a les 12 del matí al Casal de La Secuita.

La setmana passada es van fer xerrades informatives a La Selva del Camp i Alcover, on més d'un centenar de persones van poder informar-se de les implicacions negatives d'aquest projecte sobre el territori, la salut i l'economia, com també conèixer quins interessos reals s'amaguen al seu darrera, que res tenen a veure amb el benestar de la població sinó amb els interessos privats d'empreses i polítics.

El moviment con la MAT està dinamitzat per la plataforma ecologista Xarxa Sud i l'Esquerra Independentista a les comarques del Camp (EIC), que agrupen una quarantena de col·lectius i organitzacions del Camp i l'Ebre, i està oberta a totes les persones i entitats que vulguin sumar-s'hi. Els impulsors de la campanya conviden a veïns afectats i població preocupada per aquest tema a sumar-se a la campanya organitzant xerrades i difonent informació.

Cal recordar que El projecte afectaria disset poblacions i suposaria un important impacte sobre el paisatge, el turisme i la qualitat de vida. L’amenaça de l’alta tensió plana sobre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona després que Red Eléctrica de España hagi projectat una línia d’alta tensió que ha de fragmentar bona part de les comarques ebrenques i del Camp.
-.-

Xerrades sobre la Línia de Molt Alta Tensió a Vallmoll i La Secuita

Aquest cap de setmana la campanya ‘No a la MAT’ arriba a Vallmoll i La Secuita amb una xerrada sobre el projecte de Línia de Molt Alta Tensió que amenaça les Terres de l’Ebre i el Camp. Les xerrades seran divendres 7 a les vuit del vespre al cafè de la Cooperativa de Vallmoll i dissabte 8 a les 12 del matí al Casal de La Secuita. La setmana passada es van fer xerrades informatives a La Selva del Camp i Alcover, on més d’un centenar de persones van poder informar-se de les implicacions negatives d’aquest projecte sobre el territori, la salut i l’economia, com també conèixer quins interessos reals s’amaguen al seu darrera, que res tenen a veure amb el benestar de la població sinó amb els interessos privats d’empreses i polítics.

La campanya ‘No a la MAT’ ha estat impulsada per les plataformes Xarxa Sud i Esquerra Independentista del Camp, que agrupen una quarantena de col·lectius i organitzacions del Camp i l’Ebre, i està oberta a totes les persones i entitats que vulguin sumar-s’hi. Els impulsors de la campanya conviden a veïns afectats i població preocupada per aquest tema a sumar-se a la campanya organitzant xerrades i difonent informació. Al web de la campanya hi ha tot el material existent sobre el projecte i la campanya com també el contacte.

Font: Pobleviu.cat

-.-

4 de juny 2013

Andreu Escolà (GEPEC) ‘Es destinen molts esforços amb el territori per anar afegint més ferides’.

Andreu Escolà de la plataforma XarxaSud valora l’impacte de la línia de Molt Alta Tensió projectada al llarg de 101 quilòmetres.

Alcover Radio

26 municipis, 6 comarques i 400kv en 101 metres seria el resum del projecte de línia d’Alta tensió que Red Elèctrica Española ha projectat entre Red Elèctrica Española ha projectat a cavall entre Calaceit, a la comarca de la Matarranya i la Secuita, al Tarragonès, passant per Alcover. Ajuntaments com La Secuita, Falset o Pradell de la Teixeta, al Priorat, Batea, a la Terra Alta s’han interessat per les mocions que ha preparat la plataforma ecologista Xarxa Sud i que demanen a tots els municipis afectats i als Consells Comarcals que les recolzin. La infrastructura ha estat declarada d’utilitat pública, fet que dificulta la intervenció dels municipis afectats.

ESCOLTA L’ENTREVISTA



-.-

Per un canvi de model - Cap a la sobirania energètica

JORNADA 8 DE JUNY 


Vivim en un context de forta crisi energètica que no fa sinó agreujar-se. Les mesures que ens vénen imposades aprofundeixen en aquesta situació, augmentant les desigualtats entre uns pocs beneficiaris i la gran majoria de damnificats d'un model energètic obsolet. Està a les nostres mans, a les de tothom, superar aquest sistema antidemocràtic i caminar cap a un nou model social i ambientalment més just.

Per això, el 8 de juny ens trobarem nombroses entitats i col·lectius diversos per avançar cap a un nou model energètic:

- Al matí hi hauran taules rodones sobre la matèria obertes al públic (adjuntem el programa).

- A la tarda ens reunirem tots aquells col.lectius interessats per posar fil a l'agulla en aquest intent de coordinació d'iniciatives ja existents amb d'altres de noves que puguin sortir. Així volem generar un espai de coordinació d'un moviment ciutadà que treballi iniciatives des d' abaix que portin cap a una veritable sobirania energètica construïda des del territori.

Les entitats convocants som plurals i diverses però també sabem que hi ha més actors que treballen per a la necessària transició energètica que volem. Per això fem extensiva aquesta convocatòria a totes les entitats, organitzacions i col·lectius que treballin o vulguin treballar cap a la sobirania energètica. Us agrairem que confirmeu la vostra presència a través d'aquest formulari [1].

També podem mirar facilitar el transport a qui tingui més dificultats per desplaçar-se. Per fer-ho escriviu a moises.subirana@isf.es

DATA: 8 de juny de 2013

LLOC: Centre cívic Pati Llimona, C/ Regomir 3, Barcelona (metro L4 Jaume I i L3 Liceu).

Mapa per arribar-hi [2] des de Plaça Catalunya.

Convoquen: Ateneu Naturalista de Girona, Aturem les prospeccions de la Costa Catalana, Associació de Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Entrepobles, Greenpeace, Grup Antinuclear de Comarques Gironines, Grup de Defensa del Ter, IAEDEN - Salvem l'Empordà, Observatori del Deute en la Globalització, Observatorio por la Autonomía y los Derechos de los Pueblos Indígenas de Colombia, Plataforma Aturem el Fracking, Som Energia

Gràcies i fins el 8 de juny!


Links:
------


-.-

Parlem de la MAT? Parlem-ne. A La Secuita, Tarragonés

.

Sala del Casal de La Secuita 

dissabte 8 de juny de 2013 a les 12:00 h.

-.-

El projecte afectaria disset poblacions i suposaria un important impacte sobre el paisatge, el turisme i la qualitat de vida.

L’amenaça de l’alta tensió plana sobre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona després que Red Eléctrica de España hagi projectat una línia d’alta tensió que ha de fragmentar de baix a dalt bona part de les comarques ebrenques i del Camp.

Diferents organitzacions i plataformes del Camp i les Terres de l’Ebre s’han ajuntat per activar el moviment contrari a la línia de Molt Alta Tensió que Red Eléctrica de España pretén construïr. La línia afectaria a 6 comarques en els seus 101,10 km de recorregut (Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp i Tarragonès). En total es comptabilitzen fins a 17 poblacions que estarien afectades: el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l’Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, Alcover, el Rourell, Vallmoll, la Secuita, els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp. 

Els contraris a la MAT consideren que el projecte reforça un model energètic caduc que només beneficia a les grans empreses i perjudica el territori i la població. La nova situació de crisi avala caminar cap a un model de consum conscient i racional de l’energia, i de producció descentralitzada i no massificada d’energies renovables. La nova línia MAT afectaria molt negativament a projectes econòmics i socials sostenibles i suposaria una amenaça per la salut de les persones.

http://xarxasud.wordpress.com 


Aquí podem veure una part del recorregut i l'impacte sobre el territori ...
 


Per a més informació:

Comunicat de premsa de la Xarxa-Sud contra la MAT

-.-

2 de juny 2013

Xerrada: "Vols una línia de 400.000 volts per sobre casa? Parlem-ne". Vallmoll, l'Alt Camp




Cafè de la Cooperativa de Vallmoll

divendres, 7 / juny / 2013 a les 20:00 
   
 


Per més informació:

No a la MAT (Xarxa Sud)

  Vallmoll (l'Alt Camp)

-.-

LA MAT - A donde nos lleva el progreso (Documental)

Título original: LA MAT ¿A dónde nos lleva el progreso?
Dirección: Javier Collado Reigadas y Ales Payás Felis
Producción: Dokus Aborigen
País de producción: España
Idioma: Castellano y catalán (subtitulos en castellano)
Año: 2010
Duración: 28 min. Web oficial: desdelsboscos
Licencia: Copyleft

Qué es la MAT: una línea eléctrica de 400.000 voltios (Muy Alta Tensión) que atravesará Cataluña y que, en un futuro, pretenden que llegue hasta Marruecos y el norte de África. Una línea que dará salida a la sobreproducción eléctrica procedente de las centrales nucleares del Estado francés, que la venderá bajo la denominación “vente à bien plaire”, o sea, a precios menores al de su coste de producción. De informes técnicos, necesidades imperiosas y otras excusas ya hemos oído suficientes. No es ninguna sorpresa que utilicen todos los medios a su alcance para hacérnoslo creer: expertos, políticos, ingenieros, medios de comunicación. Una inversión tan alta y unos futuros beneficios tan elevados bien lo merecen. En la práctica esto se traduce en expropiaciones (forzadas o pactadas), destrucción de la naturaleza, impacto paisajístico, riesgos para la salud... Y aún más, nos quieren convencer de que es totalmente indispensable que la economía siga creciendo. Y es muy cierto: para que el capitalismo funcione no puede plantearse nunca “ir hacia atrás”, hemos de seguir “progresando”, cueste lo que cueste y caiga quien caiga.

¿Cuáles son los “problemas” que resolverá la MAT? ¿Turismo en las comarcas de Girona? ¿El suministro eléctrico para el AVE? ¿Los apagones de Barcelona? ¿O será la necesidad que tienen de que el nivel de consumo aumente todavía más y que sigamos hipotecando nuestro futuro? Se pueden debatir los pros y los contras, entrando en debates técnicos, como por ejemplo si es más económico y eficiente enterrar algunos tramos o cuál sería el mejor recorrido. Pero esto a nosotros no nos interesa ya que sabemos que un debate con los poderosos solo se lleva a cabo cuando a ellos les interesa, o sea, cuando son ellos quienes deciden el orden del día y aportan el moderador. Cuando los políticos entran en esta dinámica es porque saben que negociando pequeñas concesiones consiguen la resignación de parte de la gente que lucha. Casi siempre que se ha entrado en ese juego, nuestros “éxitos”, conseguidos después de un enorme esfuerzo, son simples migajas de las reivindicaciones originales.

Nos han vendido la ilusión del progreso y de los avances científicos como una panacea que liberará a la humanidad de sus miedos y que provocará una comodidad material nunca vista. Una comodidad que, curiosamente, nunca llegamos a alcanzar porque el progreso siempre nos crea nuevas necesidades, la mayoría inútiles. Lo que observamos y sentimos es que el progreso, de forma cada vez más clara, nos reduce a unos perfectos inútiles, llenos de inseguridades y fáciles presas de la pasividad. Cada vez tenemos menos conocimientos sobre cómo podría vislumbrarse una vida sin todas aquellas mercancías que nos imponen.

¿Estamos, pues, en contra del progreso? Si este significa mercantilización de la energía, destrucción de la naturaleza, desequilibrios territoriales, cultivos industriales y transgénicos, centrales nucleares, desruralización (con la pérdida de sus valores) o ciudades que exigen de la importación/expolio de recursos externos... entonces sí, lo estamos.

Hasta ahora lo que se ha venido haciendo no ha parado la construcción de las torres. Uno de los principales problemas que vemos es la poca implicación de la gente. Pero creemos que hay otro inconveniente claro: pedir a los mismos políticos, que tienen sus propios intereses en ella, que sean ellos quienes paren la MAT. Las campañas basadas en el “pedir” (pedir permisos para manifestarse, para entrevistarse con ellos, para tener voz en los medios de comunicación) que, hasta ahora han sido las únicas voces que han plantado cara, no han conseguido sus objetivos. Proponemos dejar de pedir y comenzar a exigir, no solo como colofón de textos y manifiestos, sino de forma real. Esto significa ser independientes de cualquier partido. “¿Y eso porqué?”, se preguntarán algunxs, “si el partido X ha votado contra la línea”. Volvemos a repetir: son ellos quienes tienen las cartas en la mano, los que deciden en qué términos algo es válido o no, cuál es el máximo reivindicativo aceptable... Quien realmente está en contra es aquella gente que siente propia la lucha; quien realmente establece si existe o no un límite a sus reivindicaciones son las personas que ven afectadas las tierras donde han vivido, las que aman los últimos pedazos de naturaleza, las personas que ven cómo la MAT no es más que un gran negocio para unos pocos, las que no están dispuestas a que se les imponga nada que no deseen.

Lo que está claro es que si realmente queremos conseguir algo tendremos que luchar, y nos lo tenemos que creer. En primer lugar, las obras, a nivel general, no están tan avanzadas. Quedan muchos tramos por construir, algunos de ellos no muy claros a nivel legal (aunque no hay que confiar en que no tire adelante de todas formas) y, después de eso, aún quedarán años en empezar a funcionar. Que veamos algunas torres construidas no nos ha de hacer recular, al contrario, nos ha servir para renovar nuestra rabia y para decidir, con la experiencia adquirida, qué tácticas pueden servir. Una de las cosas buenas de la lucha contra las grandes infraestructuras es que no importa donde mires, siempre hay mucho trabajo que hacer. Necesitamos de todas las habilidades: personas que acudan a manifestaciones, que pongan recursos, personas que hagan acciones contra empresas relacionadas con la MAT, pintadas, carteles, charlas informativas, protestas espontáneas...El único límite es el que nos pongamos cada unx de nosotrxs.

Y es que... ¿qué es la MAT en realidad? Se nos dice y nos creemos que es un monstruo de rostro invisible, un gigante anónimo. Esto nos provoca miedo y la sensación de que no podemos combatirla; Pero hemos de tener en cuenta que hay nombres y empresas tras ella. ¿Quién monta las torres? ¿Quién contrata a los trabajadores? ¿Quién realiza las prospecciones y los estudios sobre el terreno? ¿Quién aporta la maquinaria? He aquí unas preguntas que pueden tener unas respuestas mucho más cercanas de lo que creemos. Estas empresas tienen nombres y apellidos. Ahora es el momento de investigar y comenzar a luchar contra unos entes que ya no son monstruos lejanos, si no que pueden ser empresas de nuestra propia comarca. “Pero, ¿y los trabajadores? Estas empresas dan trabajo, y en estos momentos de crisis...” Contra estos argumentos contestamos que sí, que dan trabajo, de la misma forma que lo hacen las fábricas de armamento, las de pesticidas, los cárteles de la droga o las industrias contaminantes deslocalizadas en lugares donde preferimos no mirar.

También es el momento de cuestionarnos el cuadro general de nuestras vidas. ¿Hasta qué punto estamos dispuestxs a ceder o abandonar cosas que damos por seguras? ¿Queremos el 90% de la porquería que nos venden? ¿Queremos químicos en el agua y en el aire? Más aún: estas cosas que damos por seguras...¿De dónde vienen? ¿Vemos expolio y explotación en el café que consumimos? ¿Asesinatos de indígenas en la electricidad que compramos?, ¿Guerra en la gasolina que nos venden?

La economía ha declarado la guerra a la humanidad; La red de intereses es tan grande y compleja que ya no podemos controlar las repercusiones de nuestros actos ni las consecuencias que provoca nuestro nivel de vida. Una gran mayoría de la gente reconoce que tras la práctica totalidad de las guerras se escriben en mayúsculas los nombres del petróleo, los diamantes, el gas natural, los minerales, la explotación más salvaje... Y esto no significa otra cosa que nuestros coches, electrodomésticos, móviles, ordenadores, carreteras, urbanizaciones, ropa, joyas, etc. Nuestra vida se levanta sobre la agonía de un mundo que muere. Y aquí, a pequeña escala, pasa lo mismo. ¿Cuántos intereses se esconden tras la MAT? ¿Cuánto dinero se apila y nos impide ver qué y quién hay realmente tras las grandes infraestructuras?

Por otro lado, ¿alguien la había pedido?

¿Y si sencillamente creemos que es el momento perfecto para comenzar a recuperar el control de nuestras vidas? ¿O dejaremos que se salgan siempre con la suya? El documental que fue realizado por los compañeros de Dokus.aborigen y muestra cómo se prepararon las resistencias en el okupación forestal se ésta presentando por diversos sitios tanto de Cataluña como del estado español.


Fuentes de información: Ateneu Llibertari L'Escletxa, Rebelde Emule, Radio Almenara (entrevista en castellano), Radio Aktiva (entrevista en catalan),  Indymedia Alacant (entrevista en castellano).
 
-.-


Este documental pretende potenciar las voces de las luchas contra La Mat, desde acciones legales hasta acciones más directas, como la primera okupación forestal que se ha producido en el Estado. Todas ellas se enfrentan a la nueva línea eléctrica de 440 KV que atravesará la Península en el 2013.

Premio: Mejor cortometraje en el IV Festival Internacional de Cine de Derechos Humanos. Santa Coloma de Gramenet 2012.

Font: Naranja de Hiroshima
-.-