9 de gen. 2014

Alliberat l'activista que s'havia soterrat contra la MAT

Els bombers han accedit al cotxe colgat i l'han desenganxat del bidó de ciment on s'havia encadenat


L'activista anti-MAT que aquest matí s'havia atrinxerat dins un cotxe enterrat a Fellines (Gironès), just al punt on avui Red Eléctrica Española (REE) havia de començar els treballs per aixecar una torre de la línia de Molt Alta Tensió (MAT), ha estat finalment alliberat. Enmig d'un gran dispositiu policíac, els bombers han aconseguit, primer, treure amb una grua la caravana que hi havia sobre el cotxe i, després, a cop de pic i pala, han aconseguit accedir al cotxe colgat. Finalment, han aconseguit trencar el bidó de ciment on havia posat les mans encadenades. L'activista ha estat quasi onze hores sota terra i ara una ambulància se l'han endut per fer-li una revisió mèdica.

Al matí, el jove ha rebut el suport d'una vintena d'activistes que s'han encarat als mossos, que han carregat contra ells i han denunciat que no portaven el número de placa en un lloc visible. La pàgina de Facebook de No a la MAT de Girona se n'ha fet un bon seguiment.

Un enginyós sistema de soterrament

En Víctor és un activista anti-MAT que des de fa dies dormia en una caravana a Fellines, a Viladasens (Gironès), just en el punt on Red Eléctrica ha d'aixecar una de les torres de la línia. A sota de la caravana, en Víctor havia dissenyat un enginyós sistema per evitar que els operaris poguessin començar els treballs: va excavar un gran forat on hi ha enterrat un cotxe. A través d'un túnel fet de bidons, l'activista havia construït un accés directe des de l'interior de la caravana fins a dins el cotxe, sota terra. Aquest matí, en veure presència policial, en Víctor ha baixat des de la caravana fins al cotxe, on s'hi està encadenat. A més, ha punxat les rodes de la caravana. 

Indignació dels veïns

En Víctor està atrinxerat molt a prop d'una casa aïllada del nucli de Fellines on hi viuen tres persones. Un d'ells és en Sergi Saus, que dóna suport a l'acció de l'activista. Saus ha criticat que la torre que vol aixecar REE és massa a prop de casa seva. 'Treballen a 17 metres de casa nostra, quan la llei diu que les torres han d'estar com a mínim a 100 metres de les cases aïllades', ha declarat. Cal recordar, a més, que la mateixa llei distingeix entre cases aïllades i nuclis urbans, cosa criticada per la reivindicació històrica contra la MAT. Per a nuclis urbans, les torres de molt alta tensió han de construir-se a més quatre-cents metres. Són molts els activistes que no entenen que per a una casa aïllada, igualment habitada, la distància hagi de ser de només cent metres.

En un vídeo difós a les xarxes socials, els impulsors de la iniciativa defensen que és una acció per intentar paralitzar la construcció de la línia. No obstant això, fonts de REE han explicat que no hi ha cap afectació al calendari ja que l'empresa treballa simultàniament a diversos punts de les comarques gironines.

Font: Vilaweb.cat
.

Moment en què els bombers arriben al cotxe soterrat.
Els veïns concentrats
Foto: @shul_evolution
-.-

Informació relacionada:

Un jove s'encadena sota terra durant hores per protestar contra la MAT. 324.Cat
Alliberat l´activista que s´havia enterrat en un cotxe en contra de la MAT.  Diari de Girona
Un home s'encadena sota terra per protestar per la MAT. El Periódico
.

Cronologia dels fets (No a la MAT Girona)

2/4 de 2 del migdia, del 8 de gener de 2014


Les grues de REE estan treien la caravana de Can Planelles!!! Aturem la MAT! Tothom cap a Fellines a donar suport!

A les 15:24 h de la tarda, les màquines estan intentant treure l’home que està a 3 metres sota terra.

Mireu l’últim vídeo de l’assetjament policial en el nostre Facebook!!

16:15 h, Ens arriben des de Can Planelles de Fellines 6 furgonetes de la Brimo, bombers, ambulància i una excavadora a cops de pala amb un noi enterrat a 3 metres. L’excavadora encara no l’ha pogut treure… està previst que l’operació s’allargui un parell d’hores més.

16:35 h Els bombers estan treballant per alliberar l’activista que es trobava dins d’un vehicle enterrat a 3 metres sota terra. Us deixem una fotografia d’aquest moment. Fotografia via Catalunya informació @Cati_Girona

Moment en què els bombers arriben al cotxe soterrat. Foto: @Cati_Girona
17:30 h. Com haviem previst, l’operació per alliberar el noi que es troba soterrat va per llarg… els bombers continuen treballant, mentre que arriben més dotacions de mossos d’esquadra per acordonar la zona de la construcció de la torre. Vergonya!!!

Us informem que un mosso d’esquadra ha colpejat a una de les activistes i li ha trencat el braç.

18:00 h Els bombers comencen a picar el ciment del bidó on s’ha lligat l’activista.

19:50 h Ja han pogut treure en Víctor i ara passarà a observació mèdica. No sabem si el traslladaran a l’hospital o a comissaria… us mantindrem informats! Estigueu pendents per si us convoquem d’urgència.

20.15 h Última hora sobre l’estat d’en Víctor! ha estat en observació mèdica i l’han deixat lliure.
Més info:


Una persona enterrada viva on s’ha de construir la torre 66
Convocatòria immediata i urgent de la resistència contra La MAT
Bombers i Mossos d’Esquadra intenten desallotjar la resistència a la torre 66 de Fellines

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada