10 de juny 2015

Diversos col·lectius engeguen una campanya per la qualitat de l’ aire al camp de Tarragona: ara, el polígon sud


Avui, 5 de juny, aprofitant el dia del Medi Ambient i celebrant un any des de la presentació dels resultats de l'estudi sobre qualitat de l'aire a la Vall del Francolí, la Plataforma Cel Net engega una campanya conjunta amb altres col·lectius ecologistes, socials i veïnals del Camp de Tarragona per reclamar dades reals de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona i la realització d’un estudi a Tarragona, Vila-Seca i La Canonja. 

Des del 2012, en diferents municipis de la Vall del Francolí veïns del polígon nord del complex petroquímic de Tarragona, els ajuntaments del Morell, Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort-Puigdelfí financen un estudi de qualitat de l'aire realitzat per la LCMA de la UPC i impulsat per la Plataforma Cel Net. 

Després de la finalització d’una primera part dels estudis s’han tret resultats alarmants que mostren una presència elevada de compostos químics nocius i cancerígens tals com el Benzè, el 1-3 Butadiè i el Benzo(a)pirè i posen de manifest les mancances actuals de la legislació en quant al control de les emissions contaminants difuses i a les mesures de prevenció i protecció enfront dels seus efectes en la salut i el medi.

Des dels col·lectius creiem que aquest estudi ha posat fi al silenci al qual s'havia condemnat la zona en quant a respostes davant les contínues agressions contaminants de la indústria i la manca de responsabilitat, tal i com evidencia el passat episodi que fa tenir lloc el passat 25 de maig a la Canonja davant la fuga d'òxid de nitrogen d'una empresa situada al polígon sud. No ha estat fins que els propis ajuntaments, a petició de Plataforma Cel Net, han finançat aquests estudis que hi ha hagut dades reals i a l’abast de la població de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona.

Tot i les dificultats, l’estudi en aquestes poblacions continua però ara també es creu necessari ampliar l’estudi a Tarragona, Vila-seca i La Canonja, municipis propers al polígon sud del complex. És per això, que la Plataforma Cel Net juntament amb els diversos col·lectius adherits tiren endavant la campanya conjunta: ARA, EL POLÍGON SUD!

Els diferents col·lectius han firmat un comunicat on expliquen els motius de la campanya. L’objectiu principal és la difusió dels resultats de l’estudi realitzat als municipis del Morell, Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort-Puidelfí, reclamar respostes a les empreses contaminants i l’administració i la demanda als ajuntaments dels municipis de Tarragona, Vila-seca i La Canonja de realitzar el mateix estudi en els seus municipis. 


Les entitats adherides a la campanya són: Plataforma Cel Net, Alveolus, Defenterra, Delterpa, Ecologistes en Acció de Tarragona i l'Ebre (GETE-EeAC), Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, Gepec- EdC, La Canonja 3 – Poble, Paisatge i Sostenibilitat, Plataforma Cuidem la Platja Llarga, Plataforma del Camp, en defensa de la terra i el territori, Plataforma del Priorat, Plataforma NoalaMat L´Aleixar, Unió de Pagesos de la Selva del Camp. 

El Gobierno mantiene la propuesta de impuesto al Sol en el nuevo borrador de regulación de autoconsumo eléctrico

El RD de autoconsumo enviado a la CNMC mantiene el impuesto al sol

Fuente: energias-renovables.com 05/06/2015

La Unión Española Fotovoltaica (UNEF) considera que el proyecto de RD por el que se regula el autoconsumo energético enviado hoy por el Ministerio de Industria a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) “pretende imponer de manera artificial un modelo energético del pasado basado en las energías fósiles y el mantenimiento del consumidor al margen de la generación de energía”. El proyecto de RD también alude a las instalaciones eólicas de autoconsumo.


En palabras de Jorge Barredo, presidente de UNEF, “resulta paradójico que en el Día Mundial del Medio Ambiente, el Gobierno publique una normativa diseñada específicamente para poner una barrera económica que desincentive a los ciudadanos a invertir en sistemas de ahorro energético basados en las energías limpias. El texto presentado hoy es discriminatorio, atenta contra las libertades individuales y la eficiencia energética y vulnera la legalidad”, asegura.

Un poco de maquillaje

UNEF lamenta que el Gobierno haya publicado prácticamente el mismo texto que ya se conocía, con unos mínimos cambios en la redacción por los que el anterior “peaje de respaldo” se divide ahora en dos “impuestos al sol”, pero manteniendo el mismo espíritu desincentivador.

Lo que hace Industria, en concreto, es diferenciar entre un peaje para sufragar las redes, que el autoconsumidor debe costear cuando esté vertiendo o recibiendo electricidad a la red, y los cargos del sistema, que cubrirán desde las primas a las renovables hasta las anualidades del déficit de tarifa. El autoconsumidor deberá sufragar siempre este segundo concepto. Crea, además,  un "cargo por autoconsumo", destinado a "cubrir los servicios de balance necesarios en el mercado de producción". Este cargo "se aplicará sobre la energía autoconsumida, dado que se beneficia del respaldo del sistema aun cuando no consuma energía del mismo", según señala Industria.

Para justificar la medida, el Gobierno indica que el autoconsumidor "se beneficiará del respaldo que le proporciona el conjunto del sistema, aun cuando pueda estar autoconsumiendo electricidad producida por su instalación de generación asociada, al contrario de lo que ocurriría si este consumidor se encontrara eléctricamente aislado del sistema eléctrico", informa Europa Press.

Sobre el coste de las redes de transporte y distribución, explica que "se aplicarán como contribución a la cobertura de los costes de dichas redes y serán aplicados considerando el uso real que se realiza de ellas". De esta forma, según el borrador de RD, "no existirá aplicación de peaje de acceso a redes por la energía autoconsumida, teniendo en cuenta que no se hace uso de la red”.

Anticonstitucional

Para UNEF, este nuevo texto no ha recogido “ninguna de las críticas al mismo que se han realizado desde el sector fotovoltaico, la sociedad civil –sindicatos, asociaciones de consumidores, ambientalistas-, los organismos reguladores –CNE, CNC- , el propio Gobierno –Defensora del Pueblo-, el grueso de los partidos de la oposición e, incluso, desde el seno del propio partido Popular en Comunidades Autónomas como Extremadura, Murcia o Baleares”.

La patronal solar insiste, asimismo, en que el texto presentado hoy, que pretende aplicarse de forma retroactiva a todas las instalaciones ya existentes, vulnera la Constitución Española y las Directivas 2009/72/CE, de 13 de julio, del mercado interior de la electricidad y 2009/28/CE, de 23 de abril, de fomento del uso de energía procedente de fuentes renovables.

“La medida además afectará gravemente a la transición al nuevo modelo energético basado en las energías renovables, la generación distribuida y la eficiencia energética en nuestro país y pone en considerable riesgo el cumplimiento de los objetivos a 2020 comprometidos con la Unión Europea de reducción de CO2, alimentación con fuentes de energías renovables y eficiencia energética”, añade

De acuerdo con UNEF, el borrador de RD discrimina a aquellos consumidores que deseen hacer uso del autoconsumo como medida de ahorro y eficiencia energética, asumiendo ellos mismos el coste de la instalación y responsabilizándose del pago completo del término fijo de la factura de la compañía convencional con la que tenga su contrato, así como la parte del término de energía consumida. “Penalizar con un peaje extra al consumidor responsable que ahorra con un sistema de autoconsumo es como imponer un impuesto por estar ahorrando a quien decida abanicarse en vez de encender el aire acondicionado todo el día”, comenta Barredo

Rebaja para Canarias y Baleares

El nuevo borrador de Real Decreto introduce una disposición en la que se establece una reducción del peaje de respaldo, hasta el 31 de diciembre de 2019, para las instalaciones ubicadas en los sistemas eléctricos de los territorios no peninsulares. “Reducción que es mayor cuanto mayor es la diferencia del despacho de costes variables en un sistema aislado y el precio del mercado peninsular”, recoge Europa Press.

El secretario de Estado de Energía, Alberto Nadal, ya afirmó esta semana que el autoconsumo tenía “mucho sentido en lugares como Canarias. En la memoria del análisis del impacto normativo del real decreto, Industria señala que un consumidor que instalara un planta de generación para este uso tendría un ahorro de entre 15 y 40 euros por megavatio hora (MWh) consumido, en función del peaje de acceso que le sea de aplicación.

Mientras, en el caso del sistema, la implantación de 10 MW de potencia fotovoltaica, con unas horas medias equivalentes de funcionamiento de 1.600, podría suponer un ahorro para el sistema de hasta 30 euros por MWh, en función de la tarifa, en Baleares y de más de 100 euros MWh en Canarias.

-.-

Mapa d’afectats per projectes energètics

Font: noalamatgirona

Aquest mapa col·laboratiu realitzat entre diverses organitzacions i coordinat per l’Observatori del Deute en la Globalització reflecteix l’altra cara dels projectes energètics. S’emmarca dins l’activitat “agafant el tren del desenvolupament” que es realitza en coordinació amb altres entitats europees amb l’objectiu d’aportar una visió crítica dins l’any europeu del desenvolupament.

Accés al mapa
.

El mapa vol visibilitzar i donar veu als territoris afectats per presents i futures infraestructures energètiques, i vol donar resposta als Projectes d’Interés Comú (PCI al mapa) i al Pla Juncker, dos grans plans que rebran suport de diner públic a través del BEI, del BERD i del fons CEF, i que acceleraran els tràmits administratius necessaris per l’execució dels projectes.

Aquesta nova ofensiva europea pretèn redefinir i privatitzar el significat de l’interès comú, ignorant l’opinió dels afectats directes en els territoris, i els afectats indirectes, aquells que tenen una visió crítica del futur que la UE està promovent en matèria energètica.
Els casos mapats inicialment responen als projectes d’interconnexions gasístiques i elèctriques.

Si vols reportar un cas contacte amb: mca@odg.cat

Si vols compartir o inserir el mapa al teu web clica a la icona de la part superior dreta del mapa.

-.-

4 de juny 2015

Veremonte anuncia que es retira definitivament de BCN World

Fonts de l'empresa confirmen la informació avançada per 'La Vanguardia' aquest dijous després de saber-se que Xavier Adserà, cap visible del projecte, abandona Veremonte

L'ex conseller delegat de Veremonte, Xavier Adserà / ACN
Dani Revenga / ACN Tarragona 04/06/2015

Veremonte abandona del tot el projecte que va impulsar: BCN World. Fonts de l'empresa han confirmat a l'ARA la informació avançada aquest dijous per 'La Vanguardia', que es retiren de la cursa per optar a dos dels casinos, després d'haver renunciat a la compra dels terrenys de la Caixa.

La notícia arriba després de saber-se que Veremonte ha perdut el seu conseller delegat, Xavier Adserà, considerat la mà dreta d'Enrique Bañuelos, impulsor a través de l'empresa d'inversions de BCN World. Junt amb Adserà, també ha deixat la companyia la responsable de relacions externes, Sonia De Maré.

Adserà ha estat la cara visible al territori de Veremonte de la iniciativa privada que havia de crear el projecte ludicoturístic BCN World, ara en mans de la Generalitat, que treballa amb altres operadors turístics que han de gestionar els futurs casinos.

La sortida d'Adserà i De Maré coincideix amb què el conseller Felip Puig hagi donat per fet l'abandó definitiu de Veremonte per tirar endavant el BCN World. Puig ha assegurat que aquest pas "no és un problema" per tirar endavant el complex turístic. Al contrari, Puig ha afirmat que "l'operació és avui molt més viable", ja que els operadors interessats en apostar pel projecte poden negociar amb la Generalitat "directament i sense intermediaris".

En unes declaracions aquest dijous després d'inaugurar el congrés Catalunya Emprèn, el conseller ha recordat que la Generalitat va agafar el "lideratge" del projecte un cop Veremonte va decidir no exercir la opció de compra dels terrenys on s'ha d'ubicar el complex hoteler de BCN World.

"Continuo pensant que el projecte és molt més sòlid, ja que els operadors podran negociar directament amb la Generalitat, sense intermediaris ni costos afegits", ha sentenciat Puig responent a preguntes dels periodistes. "En aquests moments, la viabilitat del projecte està més clara, més definida i amb un calendari més ràpid. Els operadors internacionals veuen millor aquesta interlocució directa sense intermediaris", ha afegit.

Sobre la retirada de Veremonte, Puig ha recordat que "després de l'impuls inicial, Veremonte no va executar l'opció de compra que tenia sobre els terrenys. En aquell moment, la Generalitat agafa el lideratge del projecte". El conseller ha agraït a l'empresa "el seu paper de posar sobre la taula un projecte amb una clara viabilitat i ha indicat que Veremonte "llença projectes i en busca el finançament".

El Govern confia que operadors com Melco, Hard Rock, Grup Peralada i Value Retail (propietari de La Roca Village) es mantinguin en el projecte, després de la retirada de Veremonte i els seus principals promotors, Enrique Bañuelos i Xavier Adserà.


-.-